AnaM

« Slavija... | Main | Medjunarodni dan korupcije »

AJVAR
2017/11/27,09:15

Ajvar je jelo.
Stoji u tegli i servira se uz pečenje.
Ženski rod deli se na dobre domaćice, ajvaruše, i one koje ga ne znaju napraviti. Ne bih priznala da ne znam napraviti to crveno, pekmezasto, ljutkasto i priznajem vrlo ukusno čudo, ni slučajno. Onako, izdaleka, pitam kako se pravi i kompjuterski ubacujem podatke u mozak. Peče se paprika, ljušti i ukuva sa uljem dok ne nestane voda.
To je lako. Kupim ja tu papriku, ispečem malo nju, više svoje prste. Oljuštim sve crno, a bilo ga je poprilično i počnem kuhati. Sat, dva, tri, voda izvire iz one smese kao da je u šerpi gejzer. Prska okolo, zid liči na mural nekog slikara budućnosti. 7kg paprike se stislo taman za jednu majušnu teglicu.
Za ručak iznesem slavodobitno ajvar na sto. Probam jednu žličicu, paše uz pečenje. Tako, malo po malo, skoro svaki dan liznem tog ajvara. Susjeda mi negde posle Božića kaže da oni već sve pojeli, a ja se čudim, meni trajala do Uskrsa jedna tegla, a svaki dan jeli… Posle shvatim, ne pravi se tako ajvar.
Sad više ne pitam nego gledam.
Posle nekoliko godina rešim da se upišem u te ajvaruše. Prvo sam danima obilazila paprike, crvene, jedre, ravne.
Kupujem.
Pečem satima, smučio mi se život. Kažu mora se raditi s ljubavlju. Pokušavam se zaljubiti u paprike, napinjem iz petnih žila. Gledam ih zavodljivo kroz trepavice, osmehujem se, uvlačim stomak, a isturim prsa, zabacujem kosu, zavodim ih na sve načine. One me gledaju kao krava mrtvo tele, ne raguju, a i ja nikako da se zaljubim u tu gomilu crvenog užasa koja pravi haos u kuhinji.
Teram dalje.
Ma dostičiću vrhunac kulinarstva, napraviću ja tebe. Gledam ih neprijateljski. Nećeš milom, biće silom.
Sve to treba staviti poklopljeno u neku šerpetinu da prenoći. Naravno, nemam tako veliku, pa trpam u male, sve koje imam. Dva dana jedem suhu hranu ili iz zamrzivača.
Ono crvenio čudo se sleglo.
Sad ga cedim.
Ni za to nemam dovoljno sudova. Probala na vešalice od kaputa, spada paprika. Probala sa cediljkama za testeninu, čaj, male, proćiće zima dok se ocedi. U zlo doba ocedi se…
Kuhanje.
Što ću, kupim šerpetinu za kuhanje. Kuham, sat, dva, mešam, opet kuham, mešam kuham, mešam. Najzad gotovo.
Ponosno trpam u tegle i u špajz.
Kad smo počeli jesti, jedna tegla jedan dan… i ode zimnica dok si trepnuo.


Svi imaju taj ajvar, samo ja ne.
E, nećeš.
Mogla sam birati kupiti u radnji ili na pijaci.
Kupim gotov ajvar u radnji. Računam, bar znam ko ga je pravio. Neka kontrola, kakva takva, je tu. Kasnije pročitam u novinama da ima sve spremno, samo da počne. Čeka se tek tri, četiri godine, ali samo što nije počela raditi ta famozna laboratorija za kontrolu namirnica.
Otvaram teglu kupljenog ajvara. Ono nešto meko, vodnjikavo, neslano, nepečeno, da platiš da ne moraš jesti.Da nije crveno, nego neke druge boje, na primer braon, asocijacija bi bila nezgodna. Bilo mi malo čudno što je tako jeftino. Ma biću ove godine ajvaruša, pa kud puklo da puklo.
Ajvar izručim u šerpicu, dodam ulja, soli, ljute paprike i mešaj. Za divno čudo, dok sam varjačom mešala i igrala čačača ono gotovo.
Za večeru došli gosti.
Iznela sam pečene prasetine i ajvar. Oduševili se. Ajvar položio ispit. Postala sam ajvaruša,sve dok ne priznam da nije moje remek delo.
Ne znam da li zbog odojka ili ajvara, tek pitaju kad ću opet praviti večeru.

 

Komentari

Comment Icon

Ako ga napraviš božanstvenp, ode začas, a trud veliki.
A ako ga napraviš loše, u prodavnici za manje para i vremena imaš bolji.
Dakle, neću ga praviti :)

Posted by: Lastavica at 2017/11/27, 12:28
Comment Icon

Ti si odlična domaćica, i svaka stvar iz tvoje kuhinje pravo je remek delo!

Posted by: anam at 2017/11/27, 13:28
Comment Icon

U prodavnici je ajvar od bundeve. Pravi domaći može da se kupi, ali je skup. Žena koja ne pravi sama ajvar, nije Žena.'Ajvaruša' je kompliment svakoj pravoj Ženi.

Posted by: izbezumljena palačinka at 2017/11/27, 21:06
Comment Icon

Volim ajvar i zato ga pravim.
Nisam znala da bundevu mešaju sa paprikom i prodaju pod imenom ajvar.

Posted by: anam at 2017/11/27, 22:22
Comment Icon

Moderne domaćice kupuju domaći ajvar preko interneta. Setio se neko da ga pravi kako treba da se pravi i prodaje preko interneta, ali mu je cena oko 400 dinara po tegli plus poštarina. Moderne domaćice ga plate. T je ok, ukoliko imaju novca za da ga kupe, umesto da ga prave same.

Taj iz prodavnice, ukoliko i sadrži papriku, ta paprika je mršava na izdahu i polutrula. Tajna fabrike i prodavnice je u začinu. Kad se govna lepo začine hemojom, budu ukusna. Bundeva se koristi za mnogo proizvoda od nečega, što se ne zove bundeva.

Tvoj i da nije ukusan, bar je od debele lepe Šilje. Otkrij tajnu žačinjavanja svog ajvara i ceo svet je tvoj. : )

Posted by: izbezumljena palačinka at 2017/11/28, 21:28
Comment Icon

izbezumljena palačinka
Otkrila sam tajnu, ti nisi moderna domaćica i sama praviš ajvar ako ga hoćeš jesti:))
Na pijaci je tegla 500 do 700dinara, probala ja.
Tajnu mojih začina ne otkrivam...ni slučajno

Posted by: anam at 2017/11/30, 18:18
Comment Icon

: )

Posted by: izbezumljena palačinka at 2017/11/30, 18:32
Comment Icon

Još da otkrijem tajnu tvoga nika :) )

Posted by: anam at 2017/12/01, 10:17
Comment Icon

Još da otkrijem tajnu tvoga nika :) )

Posted by: anam at 2017/12/01, 10:17
Comment Icon

Onda ne bi bilo interesantno. Lepše je kad zagolicaš maštu pred spavanje, pa ne možeš da zaspiš. A kad napokon uspeš da zaspiš, sledi onaj najlepši deo - snivanje. Jer, u snu se ređaju najlepši likovi iz svake napisane bajke. I onda će to da bude ono što želiš da bude, iako možda nije. Možda te samo Vega posmatra sa bistrog neba, a možda je nasmejani veseli zajapureni prodavac domaćih proizvoda sa pijace, na koga si ostavila utisak. ili je pak, sasvim običan slučajni prolaznik, koji je sasvim slučajno natračao na raspravu oko ajvara. Upotrebi maštu. I nasmej se. Život je lep, ajvar takođe. : )

Posted by: izbezumljena palačinka at 2017/12/01, 19:18
Comment Icon

I otkrićeš tajnu nika, domaćice koja nije moderna i sama pravi svoj ajvar, u kome uživa. A možda i nećeš. Možda je bolje da ta tajna, ostane tajna, jer svaka tajna bude inspiracija mnogih životnih snova, koji, ako prestanu da budu tajna, gube svoj sjaj.

Sad otvori jednu teglu ajvara i uživaj u tajnama svojih začina. Nemoj da dozvoliš da drugi otkriju tvoju tajnu nipokoju cenu.

I tvoj ajvar će da ima večni sjaj. : )

Posted by: izbezumljena palačinka at 2017/12/01, 19:39
Comment Icon

Mislim da znam:))
Nisam sigurna, neka ostane onda tajnovita palačinka
Nisam te ovde očekivala...
Za mene ćeš biti palačinka sa nutelom, ne izbezumljena, nego slatka, šarmantna, i pomalo u oblacima :))

Posted by: anam at 2017/12/02, 13:23
Comment Icon

Mislim da znam:))
Nisam sigurna, neka ostane onda tajnovita palačinka
Nisam te ovde očekivala...
Za mene ćeš biti palačinka sa nutelom, ne izbezumljena, nego slatka, šarmantna, i pomalo u oblacima :))

Posted by: anam at 2017/12/02, 13:24
Comment Icon

Tu sam ja odavno, ćutim i posmatram te. Kao zvezda. Seti se mrkle noći u bespuću, okićene milijardama malih sjajnih zvezdica i postaćeš sigurni vlasnik jedne tajne. Tajne o izbezumljenoj palačinki, koja te posmatra od gore, ćuti i raduje se tvojoj sreći. : )

Posted by: izbezumljena palačinka at 2017/12/02, 15:56
Comment Icon

Liči mi da se pod nickom izbezumljena palačinka krije Orion... On voli sarme, ajvar, pite od jabuka...

Posted by: Lastavica at 2017/12/03, 07:02
Comment Icon

Ako se tajna otkrije gubi na svojoj moći, baš kao rudar duboko pod zemljom našavši dijamante, zatvara tajni prolaz, jer nije bit bogatstvo, nego u traženju i maštanju... Kad se pronadje, ide se dalje... Čar je uvek u traženju, ne u nalaženju...

Posted by: anam at 2017/12/03, 13:36
Comment Icon

Lastavica
Ne znam šta voli moćni Orion koji iz vasione u svom sazveždju ima puno zvezdica o kojima vodi računa. One znaju da je tu i trepere namigujući mu :))

Posted by: anam at 2017/12/03, 14:10
Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu