AnaM

Strah u noći
2013/08/11,09:32
Image and video hosting by TinyPic" alt="" border=""
 
 Zadržala se u kafiću. Skoro trčećim korakom hitala je kroz polumračnu ulicu, kući. Neugodan osećaj da je neko prati,  šumovi u krošnjama stabla, dali su joj snagu da sve brže hoda. Srce joj je kucalo, činilo joj se u grlu.

Zaslepila su je svetla nekih kola, a onda ponovo mrak. Sa strahom je gledala mesto gde nije gorela ulična svetiljka. Kad mu se približila  pramen kose joj je pao na obraz. Instiktivno je podigla ruke da se zaštiti, a kosa se rasula po  ramenima, licu, nije ništa videla. 

Vrisnula je.

Pritisak na ledjima, podignuta suknja. Pokušala je da zove u pomoć, da se odbrani, ali nalet je bio žestok, na ulici nikog.  Suze straha slivale su  se niz lice.

Dojurila je do kuće, mokra, uplašena, lupala je na vrata. Stigao ju je...

Vetar je bio jači od nje, zalupio je vrata. Iz mira sobe začu se glas

-Šta si se tako uplašila, pa to je samo vetar??

 
Vrela želja
2013/08/09,09:27

Želeo ju je.  Ceo dan je mislio kako  će doći kući, kako će je dotaknuti. Osećao je kako je drži u rukama, dotiče  usnama upija se u nju.

Mogao je da je ima sad odmah, samo da skoči iz te zagušljive kancelarije i da se nadju u prvom kafiću...

Nije je želeo na brzinu, hteo je da uživa u svakom trenutku, da je oseti svim čulima. Morao je da čeka... Još malo... još samo malo i biće njegova, samo njegova.

Smešio se.

Penjao se užurbano stepenicama, lift opet ne radi. Prvi sprat, drugi, ruka je drhtala dok je otvarao vrata. U  hodu je bacio  tašnu, šutnuo cipele i otvorio frižider.  Zgrabio ju je. Bila je hladna, penušava, prineo ju je usnama. Kakav osećaj popiti pivo na ovom vrelom danu.

Strast
2013/08/08,09:20

 Image and video hosting by TinyPic" alt="" b" 

Sedeo ja u kafiću na obali Dunava. Smejao se zabavljao.

Odmah ga je ugledala. Dopao joj se i pošla je ka njemu.

Miris ćevapa i luka  ju je odbio. Već je htela da ode kad on stavi  zadnji  ćevap u usta i  nagnu kriglu sa pivom.

Moj si, pomisli i krenu ka njemu.

Nije se obazirala na vatrenu crnku koju je zagrlio i nešto joj nežno šaputao...

Moj si...

Učinilo mu se da je vidi, odmahnuo je  rukom da mu ne smeta.

Nije se obazirala.

Prišla mu je sa ledja, dodirnula nežno vrat, a onda se zarila u mirisnu kožu...  Komarica je zadovoljno uzdahnula.... i sledeće generacije  komaraca su obezbedjene...

Ne volim te...
2012/01/26,10:00


Ne volim te.

Nikad te nisam  volela. Ne želim  ni sliku da ti vidim.

Hladan si, dolaziš iznenada, isto tako i nestaješ.  Znam,  trebalo  bi da te volim,  poštujem,  da ti se divim. Sećam se naših  zajedničkih dana.  Bila sam  neiskusna  kad  si me prvi put video,  prišla sam ti puna srca, smešila se,  pružila ruke.

 Želela sam da te zagrlim, a ti si to  bukvalno shvatio.  Srušio si me.

Najbolnije  mi je bilo  što su mi se svi smejali.  Zažarenih   obraza,  očiju  punih suza što od stida,  što od besa  htela sam  da  te odgurnem od sebe.  Bio si svuda oko mene.   Dodirivao si mi kosu, ruke,  usne. Neko me je video bespomoćnu pred tvojom  snagom  i  tvojim  bezobrazlukom i  uhvatio te,  stegao,  a onda gurnuo na mene.  Bila sam  zabezeknuta  kad  si me ponovo bolno udario.

Zašto??

Šta sam ti uradila??

Radovala sam ti se.

Bes je u meni  proključala, pala sam, ali sam se podigla  i   obrušila se na tebe,. Ti ćeš mene... Pokazaću ti ja... Stegla  sam te, i  počela da se grudvam... jer ipak, ti si samo sneg...

Infarkt i AnaM
2011/11/15,15:55

Srčani udar

Zvrrrrrrrrr..rrrrrrr... ding dong... ding dong zvrrrrrrrrr... to mije staro i novo zvono udruženo rade...

-Evo idem , idem gde gori?

-Dolazi brzo u garažu, od ove kiše ušla voda, treba da se kola izbace napolje.

Zgrabim mantil iz ormara navučem ga i pojurim niz stepenice. I...  tad osetim ... bol.... Tup, bol koji je počeo negde od ramena, pa se proširio prema levoj ruci. Tup, pa oštar, isterao mi je vazduh iz pluća. Počela sam da dišem kao riba kad je izbace na suho, a kroz glavu milion misli.

Znači to je to... tako se umire... sad ću da se srušim, i nema me...

-Šta gnjaviš, guraj kola napolje.

Taman je bol prošao, možda neću da umrem, nagnuh se na kola da ih poguram, kad ponovo... Prebledela sam od straha, graške znoja po čelu, molim se u sebi samo da umrem odmah  da me se ne dočepaju u bolnici... Znam da treba da mirujem, ali neću valjda da sedim u garaži punoj vode.

Kad umirem, neka bude dostojanstveno, podigoh glavu, isprsih se i korakom manekenke prepličući noge kretoh natrag.

I sve prodje, baš sve.

Tek sad sam se uplašila, pred smrt svakom je dobro.

Opet me probi znoj straha, udjoh u stan, i polako, onako kao kad umirete, skidoh mantil... a iz njega ispade vešalica koja mi se zabijala  u ruku i rame...

Ništa od infarkta, još će da me trpite...

Susret
2011/11/02,22:27

Malo pre sam  te videla. Prošao si pored mene,  nisi se  ni okrenuo. Imala sam želju da ti  pridjem, da te dotaknem, ali nestao si  dok sam  se snašla.Sećam se vremena kad sam  te prvi put poželela, do bola.

Kad bi znao koliko te želim. U noći kad se sve smiri,  kad  mrak  zavlada  gradom i ne čuju se više  zvuci zakasnelog  prolaznika, ni lavež uličnih  pasa, zavučem  se u  krevet  ugrejem i počnem da maštam  o tebi. Zamišljam  da si moj,  da  smo stalno zajedno, izlazimo u društvo, putujemo na more, lutamo ko zna gde.

Sećam se one  večeri kad  si postao na  trenutak  moj. Kad sam   prvi put osetila tvoju snagu, miris, kad si mi se predao. Izašli  smo  u neki  kafić, muzika je svirala pričali smo viceve. Društvo je  pilo više nego obično. Dok je moj  dragi  naručivao   bocu za bocom  vina, ja sam  pila  coca colu i maštala o tebi. Da sam  podigla pogled  mogla sam  da te vidim kako stojiiš na ulici sam. Da li si  tada i ti mene poželeo ili  ti je bilo svejedno??

Ostali smo  duboko u noć, zora se približavala, osećala se jutarnja rosa. Naježila sam  se na izlasku, da li si još tu, da li me čekaš. Neko je  pijano  galamio

- AnaM  drži lepotana,  pokaži ko je  gospodar.

Pogledala sam  sve, da li  vide  koliko ga želim, niko nije obraćao pažnju na mene. Osetila sam  ruku na ramenu, i  hladan  metal u ruci, ključevi. Uzdahnula sam  skoro  bolno, večeras, večeras ćeš  biti moj. Svi  su se smejali dok sam  drhtavo  prilazila tebi. Kako si velik, učinilo mi se da ne smem, šta ako nešto  pogrešim, ako  ti se nešto dogodi. Ne, ustuknula sam, neću. Onda sam  opet pogledala u  nasmejana lica  oko sebe, jedno ozbiljno, mirisali su na alkohol,  i odvažno sam  mu prišla. Skinula sam   jaknu, bacila je  negde otraga i  dotakla te. Prvo lagano, samo  malo, tek da te osetim, tek da znaš da sam  tu, a onda  sam  stavila obe ruke na tvoj  volan,  dala kontakt i pojurila  praznim  ulicma. Preo si kao mače, jer ti i jesi  veliko mače, jaguar je samo  mače.

Danas sam  te videla,  zaglavio si se na Gazeli, baš kao i ja. Htela sam da ti mahnem, ali  tvoja kolona je odjurila sa 10km na sat. Da, nikad neću imati jaguar, kažu kola su  kola, važno da te negde prebace, ali, onaj jaguar nije imao čak  ni broj kao  ostali  smrtnici  nego tablicu  Bg*PETAR

 
Muškarci
2011/10/22,14:35

Volim  one  mišićave, visoke,  pametne, muškarce od  kojih   ti zastaje dah, na koje se možeš  osloniti  u teškim  situacijama, ali i  naći  rame za plakanje. Želela  bi da taj On, zapeva serenadu, pa makar me i blamirao  u soliteru, da  donese cvet i kad  nije stogodišnjica našeg prvog poljupca i da se  sam  seti  onog  što me raduje, a to nikako nije  fudbalsko prvenstvo u nekoj  Nedodjiji, niti bilo kakvo lupkanje loptica.

  Voli, ko ne voli??

Tražim, ko ne traži??

   Nalazim?? To već malo teže.

Nije  da nema,  ima,  ali ti obično traže  neku tupavu  plavušicu  koja trepće napućenih ustašca,  moli  za pomoć  u svakoj prilici i tragediju slomljenog nokta može samo  On  da reši.  Nije da nisam  plava, ali  tu prestaje i svaka sličnost  sa idealnom  ženskicom.

I onda jednog  jutra čujem  kuckanje na moj  prozor.  Onako, laganica, znaćajno, udar, pa  tišina, pa opet  lagani  udar.

On.

Dodje  mi neka  milina oko srca,  glupavi osmeh od  uha do uha.  ON.  Znala sam, uvek sam  znala da će  kucnuti na  prozor.  Živim  u soliteru,  ali nije  na osmom spratu, za viteza je  i konj  dovoljan  da  se približi mom  carstvu.  

Opet kuc...  kuc...  Dižem se iz fotelje u kojoj  sam  zavaljena  po  milioniti put gledala scenu  nekog  sladunjavog filma.  Primičem se prozoru onako zavodljivo, kao one štrkljave  manekenke  što  pletu nogama.  U sekundi  mi proleti  misao da niko tako ne hoda, ali mora da je zavodljivo i nastavljam  ti glupim  koracima izvijajući  kukovima ka prozoru.  Usne sam  namestila zamamno  kao  na  naslovnici časopisa,  onako  poluotvorene kao  da si  zinula, pa  zaboravila  da zatvoriš usta. To je valjda  sexi. Jednom  rukom dižem  bujnu plavu kosu koju  ću  da pustim  da mi pada niz  ledja kad  se približim  prostoru.  Hvatam  samo  čuperak  od  5cm, jer   je  ta bujnost kose u nekom  časopisu,  a ne na mojoj  glavi.  Smaragdno zelene oči   zatvaram  da bi gledala  kroz trepavice.  Neko mi reče da na to padaju kao  muva na  med, ne  na ono  što ste pomislili. I smaragd je pomalo žućkast, ali  nećemo da tražimo  dlaku u jajetu.

 Smargdne oči,  plava kosa,  lelujav hod,  usne poluotvorene... osvojiću ga i nagraditi  što se penje po soliteru sa  gitarom..

Tras –Bum

Onako  zatvorenih očiju,  isprepletenih nogu,  uzbudjena,  zaboravih  da sam  premestila  fotelje i kauč,  i sapletoh se preko stolice.  Zavodnička usta se  namestiše kao u soma kad ga  izbace na obalu,  vaza sa cvećem,  srećom  bez previše  vode,  otkotrlja se po tepihu i zaustavi pred stočićem sa televizorom.  Na ekranu samo nešto štucnu i nestade slika.  Ja vapijući sa poda, podigoh ruke, uhvatih se za zavesu, začu se šiiiiiik... pa zastoj....šiiiiik, i  zavesa  mi pade na glavu.

Viteže,  ah,  viteže,  pomagaj,  kličem ja  onako polivena vodom, upetljana u zavesu  bespomoćna kako prava  ženska i treba da bude...

Oči nam  se sretoše, pogleda me sa visine svog položaja,  odmahnu glavom,  i odleprša na  drvo pod  prozorom.   Moja nada, moj  vitez,  moja ljubav,  beše jedan mali vrabac koji je u roletni obnavljao  svoje prošlogodišnje gnezdo.

Obično jutro
2011/06/28,18:24
Svuda su  oko mene.
Osećam  neme  poglede kao da me dodiruju, moji  suparnici, moji  protivnici.
Znam  da me  ne  žele  pored sebe, da bi  voleli da se nisam  ni rodila,  da ne postojim,  da   nisam  pored njih, a opet  mi ne daju da se odmaknem.  Pokušavam  da zažmurim i  pobegnem, ali  badava, nema  gde.  Klaustofobične  misli  se šunjaju ,  izaćiću, moram  ih se osloboditi.  Zašto nisam  ptica  pa da pobegnem??
Osećam  kapljice  znoja na  čelu, kosa  mi pada na lice, nestrpljivo odmahujem  glavom i  susrećem  se  sa njegovim   pogledom.  Krenula sam  malo napred  i on me  mrzi,  diže  ruku,  nepristono  mi  pokazuje  prst,  ne reagujem.  
Vruće mi je.  Savijam  se polako,  dodirujem nogu  i skidam  čarapu,  bacila  bih je  najradje,  ali dan  je  hladan,  trebaće  mi sigurno kasnije....  mnogo kasnije... nadam se.  Skidam  i drugu  čarapu, zapela je  na  peti  baš u trenutku kad sam  osetila da  će se najzad nešto  dogoditi.  Koga je  briga  za čarape, samo da odem odavde.
Greška  u koracima, sve stoji,  prevaril sam se,  onaj  nepristojni  čovek se ceri i  nudi  mi  bombone. Gledam  ga  sa  mržnjom.  Kako da mu  pobegnem?
Svet  je stao, ostaću  za uvek ovde,  Svemir  će  nestati, a ja ću  još uvek  tu čekati.
Neko dete  mi maše,   prolazi pored mene. Bledo se nezainteresovano  osmehujem...
Hej...  prolazi...  budim se.
Sva su čula  napeta,   mišići se  grče i   kao leopard spremaju  za  pokret.  Oči su   malo stisnute,  ruke  čvrsto stežu,  jedan  pogled gore,  levo,  noga pritiska gas...  Krećem...
Gazelo, zbogom  do sutra, danas  si opravdala svoje ime, samo sam  20 minuta prelazila  preko  tebe. Letim  čitavih  30km  na sat... kakva  brzina...  zaboravljam   bogohulne  misli  od  pre desetak  minuta: Ostavite svako  nadu  vi koji ulazite na  Gazelu,  most  koji spaja  ljude više nego i jedan,  samo  što kafu ne popiju dok  čekaju...

Čestitam Uskrs
2011/04/23,22:11

San-AnaM
2010/08/31,10:20

Noćas sam te sanjala.
Setila sam se kako sam te prvi put gledala. Bio si nešto najlepše u mom životu. Pružila sam nesvesno ruku ka tebi, i  ti si mi malo nepoverljivo prišao. Jedan pogled tvojih tamnih očiju bio je dovoljan da osvoji moje srce.
Pomilovala sam te, nepoverenje je nestalo, i brzo sam te držala u zagrljaju. Tvoje toplo telo,  izazivalo je čudne osećaje u meni.
Želela sam da trčimo, da se radujemo suncu, vetru, da osetim travu pod bosim nogama. Želela sam da se zagnjurim u more i  da  te gledam.
Voleo si me, znam, sigurna sam da si me voleo. I ja tebe volim, uvek ću te voleti.

Uvek?

  Koliko dugo traje uvek??
U snu smo lutali po nekoj radnji tražeći hranu, gladna sam kad to sanjam. Ti se nisi micao od mene, znala sam da ako odeš, neću te više naći. Snovi... sve je kao nekad... ne želim da se probudim... Hoću da si uvek pored mene.
Zvuk telefona... budim se i ti nestaješ... Tvoj lavež   se meša sa zvucima zvona... sve prestaje. Dok otvaram oči, sneno se podižem iz postelje, i znam, nikad više neću imati psa... možda samo u snu...

Anam na vikendu
2010/04/13,10:04


 

Proleće  je stiglo.

Zeleni mladi listovi  zaklanjali su cvetove svih boja i mirisa.

Priroda se budila, bujala, pozivala.

Osetila je taj zov u sebi. On će doći, doćiće, doćiće, sve je pevalo u njoj.

Činilo se da već čuje zvuk njegovog automobila, škripu guma na kamenčićima. Videla je već njegov srećan osmeh kad joj prilazi. Običiće u širokom luku oko nje, pomilovaće je pogledom i otići u baštu.

Tek kad on dodje oseća da živi, kao da krv struji njenim venama a svetli i blista, zrači srećom.

Taj dan je došao, čula je glasove, smeh, dolazio je sa društvom. Osmehnula se, biće buran vikend.

Njegov prijatelj ju  je pogledao.

-Lepa je, biće zanimljivo u njoj

Zatreperila je, kad je grubo ušao u nju zadrhtala je. Njegova čvrsta, muška ruka je skoro slomila kvaku na vratima, ali posle je sve bilo dobro. Zapalio je kamin, seo u fotelju i sa čašicom pića poluzatvorenih očiju nastavio da sanjari.

Ona je bila zadovoljna, ona njegova verna vikendica obožavala je te vikende kad su zajedno.

Gospodar ili rob
2010/04/05,19:46

Sećam se, upoznali smo se na nekoj ekskurziji.  Do tada nisam znao ni da postojiš.  Primakao sam ti se malo sramežljivo.  Gledao sam ispod oka da li me neko gleda.  Pravio sam se muškarčina koja poznaje život.

Bila si žestoka.  Prvi put je ostalo u sećanju kao neka bol, praznina, sramota.  Hteo sam svima da kažem, a u isto vreme da se sakrijem od svih.

Neko se vreme nismo vidjali.

Onda matura.  Sećam se kao da je jučer bilo.

Ti si bila tu, primamljiva, mirisna, kraljica večeri.  Svi moji drugovi su koketovali sa tobom, ja više od svih.

Te noći sam se izgubio u tebi.  Ne znam ni kad sam otišao sa zabave, ni gde, ni kako. Ti si bila sa mnom i to mi je bilo dovoljno.

Danima posle nisam mogao nikome da pogledam u oči.  Prijatelji, rodjaci, svi su me odvraćali od tebe. Govorili su mi da sam mlad, da pobegnem od tebe. To je bilo nemoguće.  Bila si moja radost i moj bol.  Nijednog trenutka  nisam mogao bez tebe, sa tobom je nastajao užas. Postala si okrutna, bacala me na kolena. Zbog tebe sam napustio školu,  nisam mogao da nadjem posao,  počeli su da me izbegavaju i najbliži.  Mislio sam da sam tvoj gospodar, postao sam rob.

Želeo sam te sve više. Drhtao sam kad sam ti prilazio, fizički sam postao zavistan od tebe.

Počeo sam ujutro čim otvorim oči da trčim na ugao ulice da te sretnem, vidim,  osetim,  uzmem.

Voleo sam te i mrzeo, ti prokleta čašo alkohola.

 

 

AnaM i on
2010/03/31,18:24

 

Stajala je sama. Neki put bi ju ovlaš pogledao, neki put samo odgurnuo ne razmišljajući o njoj.

Sećala se dana kad ju je gledao. Za njega je bila nedostižna. Nije imao novaca, bio je tek student, a ona je želela da postane baš njegova.

Onda je došla u njegovu kuću. Blistala je u dnevnoj sobi okružena njegovim prijateljima. Kitio ju je kao kraljicu. Drugovi su mu se smejali govoreći da ona nije nikakva izuzetnost, takvih ima na hiljade. Možda ih ima milion, ali samo jedna je prava, njegova.

Vremenom,  polako je počeo da je zaboravlja. Ušao bi u sobu, seo za kompjuter kao da ona ne postoji.

Na rodjendanu ju je uzeo jedan njegov drug, grubo gurnuo, on nije reagovao. Te večeri gledao je oči neke devojke, ljubio njene usne, njoj govorio da je želi više od ičega na svetu. Ona više nije postajala za njega.

Devojka ga je jednog dana povredila. Došao je kući sa buketom lala koji nije htela da primi, stavio ga u vazu i osmehnuo se

-Ti si najvrednija u mom životu.

Ona, njegova vaza od keramike, kupljena od prodatog bona za ručak u studentskom restoranu, nemo je stajala na stolu njegove sobe.

Sinki ljubimac
2010/03/15,19:19


 

Ti me poznaješ odlično.

 Nikad ti nisam pričala o sebi, o svojim prijateljima, a opet sve ih poznaješ.

 Ideš sa mnom na godišnji odmor, jednom sam išla bez tebe i nedostajao si mi svakog trenutka.

Tvoj prethodnik je bio zahtevan. Maltretirao me je kad ne bih sve uradila kako on hoće. Znao je da mi upropasti dan, a veče da i ne pričam.

Što sam bila starija manje sam ulagala u naše veze, a više dobijala. Sad je dovoljno da te nahranim i mogu da radim sa tobom šta hoću. Pravim se važna pred prijateljicama sa našim podvizima, ali i one  vole da te dodiruju. Kad te neka uzme osetim ljubomoru iako znam da  si moj. Bojim se da ona nema više uspeha od mene, da ide na zanimljivija mesta i da će sve moje biti bledo. Nesigurnost? To su znaci prave ljubomore, zar ne??

Prvi put sam osetila tvoju moć na izletu u Prag. Išli smo po Zlatnom gradu, skrivali se po muzejima praveći se da nismo zajedno,ulazili u crkve, šetali po mostovima, trgovima, a onda sam se smejuljila pred nekom radnjom češkog kristala, a na  Karlovom mostu sam osetila da bi ceo izlet bio upropašćen da ti nisi sa mnom.

Priznajem volim te, potreban si mi i ne umem da živim bez tebe iako si ti samo digitalni foto aparat kupljen u jednoj običnoj, maloj, radnjici.

Sinkijev pesak
2010/02/02,22:03

Sinkijev   pesak

 

Stala je pred ormar. Popela se na stolicu i na vrhovima prstiju balansirala ne bi li dohvatila kutiju.

Danas je bila nekako posebno, sentimentalno, raspoložena, kao da su joj sve ladje potonule.

Uzela je kutiju, skinula ključić sa lančića oko vrata i....

Zvrrr...neko je pozvonio. Samo poštar sa preporukom. Brzo se vratila svom blagu.

Zvrc... zvrc... telefon. Dugi razgovor sa prijateljicom o mužu koji je ne razume, o deci koja nikog ne slušaju o stvaičnim cenama u samoposluzi, o  šefu koji nije normalan o šoljici za kafu i  najzad kraj, vraća se kutiji.

Pomilovala je, misli su bludele negde u prošlost. Osmeh na licu je bio skoro grč. Brzo je  ključić stavila u bravicu i lagano dizala poklopac, cantimetar po cantimetar. Svakim cantimetrom vraćala su se sećanja.

Plaža, Sunce, rečni žal, udaranje talasa, bela pena na granama uronjenim u vodu, zelenkasti pesak, nastao od rude obližnjeg rudnika,  koji joj stavlja u šaku.

Smejao se i govorio, uvek drži otvorenu ruku, pesak će stajati u njoj, ako je stisneš, iscuriće ti kroz prste.

Nije razumela, samo ga je gledala i smešila se,  rupice na rumenim  obrazima  su  bile svedok njene sreće.

Njega nema, samo šaka peska u kutiji. Oči se napuniše suzama. Sećanje na  ljubav. Zauvek će se sećati tog dana, nikad neće nestati iz sećanja, kao što ni ovaj pesak ne može nestati...

Tras-bum

Tresak vrata, letnja oluja, i kutija se prevrnula, pesak se rasuo po terasi.

 Pružila je obe ruke da ga zadrži, ali on je već klizio niz ogradu nestajući  u parkiću...

Koliko god želeli da zadržimo sećanja, neminovnost je da ona pripadaju prošlosti...

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu