AnaM

Reorganizacija šume
2011/03/07,11:06


Šuma kao šuma, stalno se nešto dešava.
Zima izmiče, a životinjice se nešto bune, zimsko krzno im se ofucalo, nikako novo da nabave, vevericama neko prodao  stabla, a kao bonitet dao njihove lešnjake i orahe, medved iz daleke  šume stavio šapu na jedino stablo u kome je bilo meda, a u pregovoru  su, tamo neki, da prodaju i zeca, mnogo prenosi  tračeve po šumi. Uf, taj „neko“. Za zeca prenosioca, uzeće neku paricu, možda i ne sitnu, tek da  zakrpe  rupe, da ne bude  zakrpa do zakrpe. Kad razmislim, šta ima te  šumske životinje toliko da pričaju, a  ako  hoće, neka se deru, laju,  guguću, ne treba  im zec  za to.
Životinje kao životinje, pojma nemaju, pa se pobunile. Kažu da ris, lav, vuk, mnogo troše na svoje održavanje pa bi sve moglo da se  reorganizuje i tako smanji glomazan aparat. Uplašiše se ovi da će izgubiti svoje pozicije, što će reći  grane na kojima  baš udobno sede, pa po hitnom postupku  rešiše situaciju. Sad, lako je odlučiti, ali ko seče granu na kojoj sedi?? Grana slatka, zelena, puna lišća, svašta se tu može da sakrije.
Šta se mora nije teško, naročito ako se radi po ključu za rešenje  tih problema. I.... Donesoše  pametnu odluku. Smanjenje, nego šta, drastično. Da bi i vuk  bio sit, a za ovce ko te pita,  uzeše jedan šešir, staviše u njega svoja imena i dobro  zamešaše, da bude pošteno, pa šta kome dopadne.
Soma postaviše da upravlja kulturom šume, kultura je i onako davno potonula negde u podzemne vode. Zeca, brata od onog  što prenosi tračeve, okačiše na najvišu jelu da nadgleda  dolazak buva sa Himelaja. Lečenje, ili  što bi rekli zdravstvo, izvuče ris i jaguar, što je  dobro, smanjiće bolovanja  jednim  njam njam.  Krtice podigoše na njaviše brdo da nadgledaju  napredak privrede, nje i onako nema, pa  i vid nije   neophodan. Ptice strpaše u rudnik da iskopaju šta se iskopati još može.
I tako sad svi očekuju da šuma olista ne bi li nekom prodali  mlade pupoljke i zeleno lišće. Sigurni su u uspeh, smeća je dosta uvek bilo. Važno je da su svi zadržali  neke položaje, naučiće se za koju godinicu šta treba da rade, dobra ta rotacija, postaješ svsetran.
 Životinje??
One su samo  gnjavatori, do sada su mogle da nauče da im jazbine nisu sigurne, a  i dosadne su, svaki dan hoće da jedu...

perspektiva Ikara

Dvor AnaM
2011/03/05,20:10
Dvor u šumi
Moderno je napraviti realiti šou. Kad mogu svi, da napravim i ja?
Zašto i moja šuma ne bi imala jedan.
Nije to mnogo komplikovano. Treba samo odabrati prave  Životinje.
Bez ptice pevačice, ništa. To moram pod hitno da obezbedim, naravno slavuja koji će svojom umilnom pesmom razgaliti celo društvo, a pogotovo posetioce  šume. Ali, kao  što se zna  devojci sreću kvari, pa je  i moj slavuj bio angažovan  gostovanjima  u drugim šumama i učtivo je odbio  svaku  moju primamljivu   ponudu.  Ma, nema veze, ima još  ptica pevačica mislim ja. Tuc muc, na kraju ostade samo dilema  koga  da izaberem izmedju pauna koji se šepuri svojim  novim silikonima u repu i  svrake koja je sigurna da kad stavi paunov rep na glavu peva bolje od svih ptica. Mislila sam mislila i uzela obe ptice to će biti pravi šou od pevanja.
Ugurao se, ne znam ni sama kako, puž. Odgovorila sam da nije zgodno, patrijarharna smo šuma, a on...  Pokazao mi je svoju kućicu koju je  oblepio  haljinicama, perlicama, lepezicama, mindjušicama i ostalim  znakovima  svoje muškosti, a kad je pokazao  da ima i  rogove, kapitulirala sam i primila ga u društvo. Kad pomislim, nije to ni loše, sa jednom životinjkom dobila sam pretstavnika i muškog i ženskog pola.
Da ne otskače skup od svakog društva, uzela sam i truta. Ionako će se svi ponašati po njegovim pravilima, pa da se uče od najiskusnijeg. Samo se bojim da ostali od njegovih osobina ne uzmu samo ljubav za ićim i pićem, a ono što se najviše traži u šou, sex, zapostave . Obično su bolji na priči nego na delu. Videćemo, možda se i digne... neka afera, ljubavna.  Možda se i neki  tetreb javi, pa  se zaljubi u  gusku  videći je kao kraljicu svojih maštarija.
Ćurka je dolepršala tvrdeći da je neophodna jer će svojom  pameti  podići šou na intelektualni nivo što je važno za ove  kulturno-vaspitne  emisije. Složila sam se sa njom, honorar joj neću isplatiti, dosta što je  ušla da se pokaže.
U planu je  bilo da uzmem liju ili svinju, bez njih nema ko da organizuje dvor. Ništa bez dobrog upravitelja. Nikako  nisam mogla da odlučim ko je bolji u rukovodjenju i ko će bolje  u dvoru  pokazati svoje prave vrednosti i planove. Svaka je imala svoje prednosti. Dok sam  se ja kolebala, lija i svinja  sklopiše koaliciju i  uguraše  se u dvor  kao pretstavnici  cele šume.
Sad kad su se u toru sakupile sve vredne  i zaposlene životinje bez kojih šuma  ne bi mogla da funkcioniše ni tri dana da nestanu, mogu da zatvorim vrata  i  da se  jedno tri meseca vi prepustitite 24 časovnom uživanju gledanja, a moje slatke životinjice, 24 satnom  opijanju,  psovanju, pljuvanju, gadjanju flašama, podmetanjima , ogovaranjima i ostalim plemenitim veštinama koje su im urodjene.
Još samo naslov na početak: Spasavajte se ko može i   zabranjeno za uzrast od 2- 102 godine
Let let Buba Maro...
2011/03/02,12:31

Postoje muškarci koji su  lutalice, lete sa cveta na cvet, misle da je svaki njihov, a  ne mogu ni jedan da zadrže za sebe.
Cvet se osmehne, mahne laticama, a on kao   lena buba, maše  krilima, maše, osmehuje se cvetu, obleće ga. Cvet gleda, gleda, čeka , bar  da pridje na metar, ali Lena buba,  leti leti, pa počne da fantazira, žali se da je niko ne razume jer je mimo celog sveta. Cvet klima klima glavicom,  osmehuje  mu se sa  razumevanjem, a onda ga zaboli glavica, i širom  raširi latice bubici koja nema vremena samo za praznu priču:))


Tragovi...
2011/02/25,12:29
Tragovi u šumi
Zavejao sneg sve puteve i putiće.  Grane jela, zaledjene, škripuću pod udarima vetra. Sve  životinjice i životinje   mirno zimuju u svojim jazbinama.
Idila, kao na filmu...
Sad samo da padne mrak, pa svi na spavanje.
E, nije tako, neke životinje već spavaju i ne vide  šta im se pred nosem dogadja.
Kome idila, kom opanci, pa šta ko voli ili šta ko dobije. Sve prema zaslugama.
Na kraju šume, tamo gde je močvarno, hladno,  memljivo, ogradjen prostor.  Tamo su strpali prestupnike  da okaju svoje grehe. Tako im i treba kad ne poštuju  zakone šume. Veverica uzela žir sa tudjeg  stabla, još letos. Sad ima da  cele zime čisti  zavejane putiće. Za hranu samo ono što svraka ispusti sa grane. Sram je bilo, grešnica jedna.
U  susednoj rupi čuči jež. Za kaznu je  cele jeseni skupljao lišće i sklanjao ga na gomilu. Vetar dune, rasturi gomilu lišća,  a on kao pravi Sizif ponovo. Nije malo njegovo  zlodelo. Zapio se sa jazavcem i zagrlio ga, a zna se da njegov  zagrljaj može samo ježica da otrpi. Teši se, na proleće, kad  novo lišće prolista, biće slobodan.
Nevaljalci jedni, grešnici, samo kvare idilu šume...
U samom centru šume, velelepna palata.  Oko nje veliki zid. Centralno grejanje, naravno, pa  hrana iz restorana. U sobe im nagurali  neke TV ekrane, ubacili kompjutere, ne mogu životinje ni da se okrenu. Moraju  da koriste i telefončine, mobilne, šta će siroti, dug dan... Ima i bibljoteka, ali slabo je koriste, da su čitali ne bi bili tu gde su.
U toj  gadnoj jazbina palati, izmedju ostalih i ris. Nesretnik, ništa nije uradio, sve su mu to oni pakosnici natovarili na šiju. Priznaje da je rastrgnuo neke zečije porodice, ali same su krive, našle su mu se u svojoj kući na putu. One ptičija gnezda što je rasturio i nisu bile neka kad nisu izdržala  njegove šape. Činio je i dobra dela, isterao je  mungose, pa sad zmije komotno  šetaju šumom. Muči se jadnik da istera pravdu, i nada se uspehu, lija mu je glavnio svedok.
I svaka basna  ima naravoučenije: Kad već nešto radiš, nemoj na sitno... bolje će te zapamtiti.
Izložba mačaka
2011/02/22,11:15
Molim sve  ljubitelje mačaka koji drže mačke po stanovima,  da  danas ne čitaju moj post.
5 i 6 marta se održava izložba  mačaka u Beogradu piše u novinama, znači sigurno je... Biće pretstavljeno dvadesetak  rasa, valjda mačaka, ljude drugačije dele, u više grupa. Dozvoliće i mešancima da dodju sa svojim vlasnicima. Pazi ovo, VLASNICIMA! Naravno ima jedna začkoljica tu, ali o tom, po tom.
Beli, ili  što mu kuma nadenu ime Danoćko zbog crno-belih šara, kao da je partizanovac, dolutao jedan dan u dvorište bez dokumenata, tako da ne znam koliko je rasa tu umešalo svoje prste, biće da je  umešano  i nešto drugo, ali, nećemo o tome. Volela bih da sam njegova vlasnica, ali  ne znam da li bi on pristao. Odmah je zaveo diktaturu, obavezno tri  obroka, a može i poneka užina, ne mešanje u  njegovo mesto  boravka  noću, fotelja za popodnevni odmor, ćeškanje iza ušiju i grickanje  nameštaja oštrenje kandji i cepanje  papuča,  samo posle  specijalnih delikatesa.
Umiljat, kakav već može da bude samo mačak, a lep, pametan, nije stvarno što  stanujemo zajedno, nego  je baš, baš, pametniji od svih ostalih. Neki put se i posvadjamo, ne razumemo se idealno. Tako, na primer  nije mogao da shvati moje vrištanje, urlanje, penjanje po stolu koji se prevrnuo, i  na kraju plakanje kad mi je doneo poklon i stavio pred noge ponosno me gledajući. Sigurno je pomislio da nisam gladna kad odbijam tako nešto...ah, da, nisam rekla, doneo mi je ogromnog pacovčinu koji je još mrdao...
Momentalno je  glavna zvezda interneta, a noću  seoskih maca. Još je malecni, ali dogodine, neće mu ni jedna odoleti.
Mačak bi na izložbi sigurno  pokupio sve nagrade. Samo ima tu jedna mala neprijatnost za njega...  Februar je... i... ma, znate već... a  ljubitelji mačaka koji  drže izložbu traže da se mačak pre toga kastrira...  Svako će vam objasniti da je to mnoooogoooo dobro za mačiji rod, produžuje im i život, što će reći, ne jurite mace, duže ćete živeti, ili će vam se bar činiti da vam je život duži...
Nešto mislim, kad bi meni  ponudili  da postanem mis Univerzum, pod uslovom da pre toga... malo počeprkaju po mojoj intimi... hm... ne bih pristala, a vi??
Srećno-dosadna šuma
2011/02/21,09:48

Bila jedna mnogo dosadna  šuma. Novine nisu ni izlazile u njoj, jer se ništa nije dogadjalo.
 Lav je  bio glavni dasa,  zec njegova dodvorica, lija je mudrovala, a medved je pokušavao da napravi udar, ali onako mlako...nezainteresovano.
Mnogo dosadna šuma, ptice su cvrkutale, podmladak se jurio po  livadama u okolini, začikavao slabije, nadmudrivao jače. Oni vremešni  su mudro klimali glavom, pričali o dobrim starim vremenima kad su mogli...ihaj...šta su sve mogli...
Lija jednog dana odluči da nadmudri sve životinje ne bi li ona postala glavna. Obilazila je proplanke, agitovala. Nije imala neki odredjeni plan kako da dodje do promena u šumi. To nikom nije ni bilo važno. Govorila je šta ne valja  u šumi, šta je pogrešno uradjeno i  šta nikako nije smelo da se uradi. Preko jednog proplanka je trebalo napraviti  zaobilaznicu zbog rekreacije životinja i njihove  veće snage. Vevericama je trebalo  izbrojati orahe i žirove  koje su sakupile  i čuvale kao  višak, pitam se za koga??  Na jezeru je bilo suviše mirno za ovo doba godine, šta li taj šaran radi, a som??
Zec je panično odjurio do lava, uhvatio se za uši, repić mu je  postao još manji, i drhteći, a bojeći se za svoje pozicije  šaputao lavu na uho
-Sve životinje su u  opasnosti, uradi nešto, ućutkaj liju
Lav je  samo mahnuo šapom i otišao na konferenciju   u šumu na drugom  kraju sveta. Tamo je žustro  govorio o pobuni muha na Himelajima i dočekan je velikim  aplauzom  istomišljenika.
Za to vreme medved je izašao iz svoje rupe, protegao se i  zauzeo stav. Ne može više tako, mislio je, ja ću srediti  situaciju u šumi, neće  tamo neki lav koji se ispilio ko zna gde, da meni soli pamet. Onda se4 počeškao po glavi,  setio da se lav nikako ne može ispiliti, pogledao u Sunce iza oblaka, i vratio da drema do onog  najavljenog famoznog aprila...
Ostale životinje  čekale, čekale promene i najavljena drastična pobošljanja, čekale, čekale, pa se i načekale... Što će reći ko čeka taj dočeka, ko ne dočeka, taj se načeka...
AnaM novinarka buduća
2011/02/17,12:58

Novinarka
Rešila ja da postanem novinar. Mlogo mi se dopada to zanimanje. Putuješ po svetu,  blesiš koje kude I posle ti daju pare, a postaneš I slavam… Mnogo lepo.
Ako ništa ne vidiš da se dešava, nije tragedija, lepo prepišeš od onog ko je nešto video I čuo.
Lepo to i raduio Mileva, sve saznaš iz prve ruke, a nema veze ako nije iz prve…
Nisam  mogla da se opredelim za  koje novine da radim, pa sam svima poslala isti članak, a posle ću da se opredelim.
Mlogo poštovani, I poštovanke odrednice novina,
REvo da vi se javim sa nekoliko reči I  urnebes vesti, pa vi to objavite, nemorlno na prvu stranu, tamo idu dosadne vesti, nago na onu što narod čita, gde su čituljei oglasi.
Elem jutros na pijaci sve po starom, samo cene po novom, da ne kažu da ne napredujemo, a kako napredujemo sve me stomak zaboleo… I u prodavnice one što se sve isto zovu, šećer,  slatko da ti presedne, srećom svi sad kupuju keks, pa ne treba šećer. Ponudiš keks, je rod sex slaba vajda, neuhranjen narod pa ne ume… kažu treba neka igra pre rke koke, ali ja ne znam ni kolo, ove modern što se guraš u mraku a nešto tandrče rok rok, kao grok grok… u sav glas mi ne leže,obavezno me neko gurne I nagazi..
U  mom bližem I širem okruženju, novosti koliko voliš,Komšinica sa petog sprata isprebijala onu iz prizemlja što ne zatvara vrata lifta, a ova se  opravdava da zatvara, ali se zaglavljuje sa njenim mužem. Sad ko se kome zaglavio neznam, ali vi to sredite da bude svetski…
Ona komšinica što  se nikom ne javlja dobila tablice, broj 99 DA, pa sad svi pitaju može li jevtinije I da li misli na EU ili dinare…
Biće još vesti, nabavila sam neku kafu koja ništa ne valja, pa ću da pozovem goste, dok se ne istroši, kafa, ne gosti…
Eto toliko, a vi pare pošaljite na moju adresu, to mi je mometalno važnije od  objavljivanjajer se novčanik totalno ispostio.
Ako mi se ne dopadne da budem novinarka, tražiću neko drugo zanimanje.
I da se razumemo, ja oću da budem novinarka što piše, a ne ona što drži kiosk s novinu, veća plata
Ajd u zdravlje
Vita jela  visok broj, šalji pare u odgovor


AnaM Pisac
 

Valentinovo AnaM
2011/02/14,10:35

 

Dan zaljubljenih
Valentinovo ili sveti Trifun, kako ko voli.
Ja bih se opredelila za Valentinovo, romantiku,  zvezdice,  mesec i ostale tandrmoljice na nebu, ili  cvetići, lale, leptirići, travica…
Kad razmislim, nije ni taj  Trifun, zaštitnik vinara loš. Vince, može i neko  prasence,  salatica… nije  za bacanje.
Ko voli može i da kombinuje -  večerica, kamin, sveće, zaljubljeno gugutanje…
Sećam se prošle godine i mojih sličnih razmišljanja…
Onda je došao ON sa predlogom za Dan zaljubljenih
-Ići ćemo  u vikendicu na planini, skijaćemo, uvečer  pucketanje vatre iz kamina i rećiću ti nešto važno…
Romantičan dan je počeo sa nekim krrr… krrr… u kolima koja nisu htela da upale jer ne vole  sneg, led I ostale lepote zime. Blizu podneva su se ipak predala, uz pomoć nekih  žica, i automobila koji je  zaljubljeno gledao naša kola I dao svoju krv, to jest, struju našoj krntiji da krene.
Put je dobro prošao, samo nam je neki policaj održao bukvicu i uzeo neke bodove za gume koje su letnje. Ne znam kako mogu da  u sred zime  budu  letnje, ali on je to objašnjavao nekim  nerazumljivim jezikom.  Za bodove nisam  žalila ( muška strana je eksplodirala) ali me duša boli za 5ooo koje je uzeo ( mogla sam da kupim one crne visoke čizmice)
Od skijanja nije bilo ništa jer  nismo poneli naše skije, a u vikendici nije bilo  ništa sem sanki…
Ni sankanje nije loše, mislila sam sve dok  nisam shvatila da I one traže  komandiranje.  Kako muški vole da drže dizgine, a sanke  ih nisu imale, zabili smo se u jedan divan bor koji bi lepo izgledao okićen  za Božić, Novu godinu… Bor nas je  mrko dočekao, zasuo snegom  koji je bio zaledjen na njegovim iglicama, meni napravio čvorugu I definitivno završio sa našim skijanjem slomivši sanke.
Nema veze…sad idila uz kamin.
Ne znam kako su  se grejali u srednjem veku uz kamin. Na slikama su svi nasmejani. Nagla sam  se prema vatrici koja se razbuktala već posle dva sata . Ruke su mi se pržile, a ono mesto koje pristojan svet zove produžetak ledja, a svi ostali d… se zaledilo…
Drmnula sam čašu vima na eks ne primećujući da  je ostatak  od ko zna kad I  da se pretvorilo u odlično sirće…
Nećemo diskutovati o tome ko je zaboravio da ponese hranu I umesto nje poneo pecački pribor I da je najbliži restoran  bio 20km.
Romantika je romantika… rekoh ja navukoh preko ćebeta I zavesu da se ugrejem… i  šta li će biti ove godine???
SRETNO VAM VALENTINOVO
…a da ne zaboravim, ono što mi je rekao…ono važno…
Ja sam mislila, ženske će znati šta, za muške baš me briga, a on reče
-Eureka, pozvao me Žika  na Jezero  na pecanje …
Šta da vam kažem, možete da proverite, još je živ… nisam  ga pridavila…

-
Misao AnaM
2011/01/17,09:07
Misao
Misli…  vode nas  u neosvojene  krajeve,  poklanjaju ono što se ne usudjujemo ni  u snovima  da poželimo.
Dovoljna je samo jedna, jedna jedina  misao.  Crvić počne da radi,  izaziva drugu,  treću,  daje ideje, stvara dela.
Ne može postojati  knjiga bez  nečijih misli,  vasionski brod,  podmornica,  ni obična pegla,  bez  misli.
Zatvaram oči,  misli me  vode… daleko… daleko…  zastanem i  jedna misao me zarobi.  Pretvara se u san… san da si opet tu , da je sve kao nekad.
Ne dirajte moje misli,  one su deo mene,  one su ja
AnaM i Tatarin
2010/12/28,21:24

Vidim da je ovde pod obavezno da se ostavi neki recept, pa pošto AnaM I nije neka  kuvarica, nego samo šta može na brzinu, preporučujem za Novu godinu ovako nešto

Tartar biftek


Kažu da je ovo jelo nastalo na neobičan način
Priča  je o jahanju,  mesečini,  noći,  zvezdama, i ostalim tandar-broć romantičnim efektima.  Zamišljam  Tatarina kako juri kroz stepu,  a gladan.
Nije bilo mikrotalasnih pećnica, električnih i plinskih šporeta,  još manje frižidera, a čovek gladan. I  morao je da se snadje. 

Upade ti moj Tatarin u neko selo,  lupi bika u čelo, i iseče biftek...

Naravno ni oni nisu mutavi, pojuriše ti mog Tatarina, a on  biftek pod sedlo, pa  juriš pešadija... pobeže iz sela, a za njim potera...
Juri on tako juri, pazi da ne ispadne biftek  ispod sedla, nigde mikrotalasne peći, oznojio se Tatarin, ali i konj. 

Zna se konj je najvažniji.  Skide on sedlo, pogleda biftek, onako gladan  zagriznu u  meso. Meso se trljalo o sedlo, izmlelo..i  nije loše...Smaza  biftek dok si reko piksla...


Tartat biftek


Pretpostavljam da nemate konja i sedlo, u kuhinji,  pa umesto orginalnog konjskog znoja, moraćete dodati začine


Mleveni biftek 500gr
2kk kapra
2kk seckanog crnog luka
1kk peršuna
3kk maslinovog ulja
Mrvičak tabasco sosa
1kkWorcesterschire sos
2kk senfa 1jaje
Malo soli


Sve to dobro izmešati da se sjedini , ostaviti u frižideru, pola sata i servirati kao namaz na prepečen hleb
Ko voli, nek izvoli
Što reče Domaćica, prijatno...
Ja lično ću da jedem nešto pečeno...

Divlja strast AnaM
2010/12/24,10:50
U mom životu sve je rutina.
Od ranog jutra jurim  po nekom planu. Sve se uvek zna u napred. Nije loše, ali pomalo je i dosadno.
Sedim u busu i čitam  Blic. Privlači mi pažnju članak: pojačati strasti u krevetu. Nije loše.
Dolazim kući, tuširam se  koristeći novu penu divnog mirisa. Utrljavam u telo mirisnu kremu, i polivam se bočicom onog  finog francuskog parfema koji čuvam za posebne prilike.
Kolebam se izmedju prozirne spavaćice i  provokativne  haljine. Haljina pobedjuje
Sveće na stolu,
Šampanj
On dolazi umoran sa posla
Sad će da se oduševi...
Otvara vrata i nešto viče... ne čujem ga od  umilne muzike
Tras-bum. Očito ne vidi moju dekoraciju i sapliće se preko stolice.
-Šta ima za večeru?
Provokativno šapućem
-Ja!
Zbunjeno  ulazi u sobu, sveće trepere, i ja mu se bacam u naručje.
Greška, pune su mu ruke nekih torbetina, kesa. Prekasno sam se setila da sam kazala da svrati u samoposlugu.
Još uvek zbunjen, prilazi stolu  i otvara šampanjac.
-Jesam li nešto zaboravio??
šapućem mu
-Želim te...
To je bilo dovoljno.
Zagrlio me je, i onda je počela strasna noć...
U isti čas kje zazvonio mobilni i fiksni. Bacili smo se na telefone kao da nam zavisi život od toga. Sveća se prevrnula, ja sam povukla stoljnjak  i penušavo vino se razlilo po  stolu, podu, tepihu...
Posle pola sata skupljanja loma, on je frknuo nosem i pitao
-Šta to smrdi?
Uvredjeno sam odgovorila,
-Parfem koji si mi poklonio...
Pogledali smo se, hrana, sveće, prigušeno svetlo, mi na podu, i počeli smo da se smejemo...
Dalje...cenzurisano.., ne mora  baš sve da se kaže...

AnaM čeka NOVU
2010/12/21,20:40
 
Vreme prolazi, ali kao da je za praznike uvek isto.
Ovo je jedan od mojih prvih postova. Promenilo se tako mnogo, a  možda i nije
Prosudite...
21.12.2006
 
PRIPREME NOVOGODISNJE
 

Počelo je počelo....euforija praznika raste, neki se raduju ,neki i ne baš previše...sve je relativno... Biće, kako će biti...

Ove godine  sve je kako treba, možda se  čak i sneg održi.

A pripreme za Veliku noć? Ma, postoji tu svašta što se ne vidi na prvi pogled, a treba složiti sve kockice, jer da vam otkrijem tajnu: posle dočeka dolaze ponovo oni naši stari , monotoni dani, pa ako se pokliznemo u toj noći...hmmm,... mogli bi biti i drugačiji....
Ali,idemo na te različite  pripreme...

DECA se raduju poklonima, iščekuju nešto veliko i lepo, nešto novo, maštaju o igračkama, igricama..jurnjavi po snegu...

DOBAR DOMAĆIN -već je obezbedio prase, biće sarmice, gibanice,torte...kum će doneti domaću lozu iz sela, vino, pivo je tu, može vec i da počne....

DOMAĆICA -Kad bi samo jedne godine preskočili tu"divnu noć", stvarno se opustili i odmorili, bez spremanja kuće, bez nepozvanih gostiju, gibanice i sarmice.Samo jednom!

GASTARBAJTER-Ove godine idem kući, svojoj domovini, bar na kratko, za katolički božić, da osetim miris rodne grude...ako ne prevagne neka pikantna Nemica ili dugonoga Švedjanka

LJUBAVNIK-Draga, znaš dežuram cele noći,... ali tačno u ponoć kad se skazaljke poklope  biću u mislima sa tobom, dogodine,  putujemo sedam dana na skijanje....sigurno...

LJUBAVNICA-Dragi, cele noći, biću u mislima sa tobom, kad se skazaljke poklope u ponoć poslaću ti poljubac....možda navratim do prijateljice, na kratko, dolazi joj društvo, pa da joj se nadjem,...ne, ne poznajes nikoga...

JEDNA OD DAMA-Oh, ove godine idemo na krstarenje! Skijanje?...to je tako dosadno...a u skijaškoj opremi ne mogu pokazati moje nove silikone!

BIZISMEN-Ako podjemo na taj put sa Vladom , sklopiću onaj posao, moja žena je ceo dan na skijaškoj stazi, Vlada za barom, mogao bi da "povredim" zglob, a Vladina žena...to bi mogao da bude bas uspešan početak godine...

A, JA?

Ja želim jelku okićenu, sa milion svećica, ispod njenih grana gomilu paketića, sa imenima svih koje volim, a zapakovani: radost, veselje, smeh, zdravlje. U ponoć kad se poklope skazaljke, želim da su sva lica nasmejana, da nigde ne bude nesreće, da svi, baš svi, osete ljubav, mir, spokojstvo, sreću i da se to produži na celu godinu, kod tebe, kod mene, kod svih znanih i ne znanih i želim da im poželim

Srecan Božić i Novu Godinu

AnaM

Sećanja AnaM
2010/12/12,10:34

Sećanja

 

Srela sam ga jučer.

Pitao me je

 -Sećaš li se??

Odgovorila sam

-Zaboravila sam da sam zaboravila…

AIDS
2010/12/01,12:07

AIDS

Kafić,  splav,  leto,  luda noć… Smeh, susret, dodir… Ni on  ni ona  nisu  mislili. Nikad se više nisu sreli…

Kola, brzina, vetar…  Umor,  dugi dan, brzina.. Tras bum. Hitna pomoć beli mantil krv… primio je dve boce krvi i zaboravio na udes…

Zamagljen pogled, zadimljena soba, muzika… Smeh, igla, pitanje… Prvi i zadnji put probana droga… zaboravljeno da se ne bi mislilo…

Mišićav muškarac,  plavi uvojak, muška svlačionica… Tuš, izazov, proba… Dodir dva muška tela, vrtlog strasti, nespokoj… Pokušaj zaborava…

 Godine prolaze. Sticaj okolnosti, slučaj, sudbina. Našli su se učesnici prethodnih dogadjaja zajedno, u čekaonici… Stoje ,  nemaju hrabrosti da pogledaju ni sebe, ni ostale. Čekaju  presudu. Danas stižu rezultati na test virusa AIDS-a.

Trenutak opuštanja,  trenutak koji će odlučiti  dalji život ne samo njih, nego i njihovih porodica, onih koje vole i koji vole njih…

Četiri osobe, četiri  pitanja u očima…

Otvaraju se vrata sobe. Beli hodnikom zlokobno odjekuju koraci bolničara. U ruci mu papiri.  Četiri osobe  ne dišu. U svakom pitanje i nemo obećanje samom sebi: samo da bude sve u redu, paziću ceo život… Koraci se zaustavljaju, beli mantil izbegava poglede, pruža im rezultate

-Samo jedan je pozitivan…

Samo jedan???

Koliki je to procenat??? I šta me se tiče ako  su svi na svetu negativni, ako sam ja to…  Drhtava ruka uzima  rezultat, papir pada iz otvorenih prstiju i leluja...  leluja… kao i naši životi…  povuče ga vetar papir odlete u park, a jedna ruka  ostade  raširenih prstiju….Šta sad????

DANAS JE  DAN BORBE PROTIV AIDS-a

 

STUDENTI
2010/11/30,10:55


Beograd

Prohladan dan.

Užurbano jure ljudi svojim obavezama.

Naravno svi negde idu, nešto rade, samo  grupa mladih ljudi sedi.  I nije im loše, noć su proveli pod zajedničkim šatorom, sigurno  im je bilo zabavno.

Sede I gledaju.

 Zaustavljaju se kola sa šoferima, putnici kao malo podignu okovratnik I ne pogledaju u  gomilu ljudi ispred zgrade.  I ne primećuju ih, žure na posao.  Kad popiju kaficu, popričaju o provedenom vikendu u ko zna kojoj zemlji,  gde su, naravno, išli službeno , pogledaće šta je na dnevnom redu danas.

Možda neko od njih I primeti  mlade ljude, smrznute, a opet zagrejane  od snage  koju im daje pravo koje traže.

Studenti Beograda ne traže ni  palate ni  kola, ne traže  ni garantovano pravo da će sutra imati posao. Studenti  nisu ni  u nekoj partiji, ni vladajućoj, ni opoziciji.

Naša mladost traži samo jedno, da im se omogući normalno studiranje pod uslovima kako je obećano.  Sufinasirajući, kako grubo  zvuči, a to je samo reč iza koje se krije nemaština.  Platili bi student školovanje da imaju od čega. Roditelji bez posla, stipendija gotovo I nema.

Oni koji odlučuju, u toplini  svojim  kancelarija, bez ikakvih finansiskih problema, ne shvataju  šta hoće ta studentarija… Besni, pa preteruju, bod tamo, vamo, zar je to važno.

Možda shvate sutra, kad  ta ista mladost koja danas traži da studira u svojoj zemlji, stane u red pred nekim konzulatom za posao ko zna gde. 

Čudimo se da smo najstarija nacija u Evropi.

Čudimo se, I tek ćemo da se čudimo…

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu