Ne volim da čekam, ne volim pa to ti je. Tačnost je moja mana, jer uvek stignem prva.
Naručujem neke stvari.
-Kad mogu da dodjem??
-Ostavite broj telefona, biće brzo gotovo.
-Daću vam i fiksni i mobilni.
-Dovoljno je mobilni, poslaću vam poruku za desetak minuta da je gotovo.
Čekam devet minuta, a onda počnem da piljim u mobitel…
Deset minuta. Ništa.
Čekam još pet minuta, ono akademskih 15 više nije moderno. Ništa.
Čekam pola sata.
Da li da zovem??
Neću, završava. Sada će me pozvati.
Pomeram plan koji sam imala za kasnije. Čekam.
Tresem mobitel, pipkam ga i proveravam. Možda nisam čula kad je stigla poruka. Stavljam ga na najjače, na drmusanje i da ima postavila bih i trubu. Ne reaguje.
Da nisam nešto pokvarila i sad ne čujem ništa. Ponovo proveravam. U medjuvremenu mi stižu neke poruke, brišem. Joj, da nisam pobrisala ovu što čekam??
Sad ću je pozvati.
Zvoni, ne javlja se. Zovem fiksnim. Ništa.
Zovem ponovo mobilnim, isključen broj javlja mi neki antipatičan ženski glas.
Sat. Dva sata.
Iznervirana počnem mahati krpom kroz kuću, brišem prašinu, i obaram neku glupu čašu koja se nalazi na putu. Brišem pod, kupim staklo, osluškujem. Ništa
Zovem već besna kao puška. Videće ona svog Boška Boškovića. Ništa.
Satima kasnije. Zovem. Ništa.
Kasno posle podne na rubu živaca, bacam ćuteći telefon, grdim tehniku i odlazim vlastitim nogama proveriti da li je gotovo.U radnji me čeka vlasnica
-Gde ste vi?? Velika je gužva, ali vaše je gotovo. Što niste došli??
Okrećem se, gledam po radnji, kod nje nikoga, samo njeno začuđeno lice što nisam došla ranije.
Da li neko zna kakva je kazna ako nekoga zadaviš??
Ajvar je jelo.
Stoji u tegli i servira se uz pečenje.
Ženski rod deli se na dobre domaćice, ajvaruše, i one koje ga
ne znaju napraviti. Ne bih priznala da ne znam napraviti to
crveno, pekmezasto, ljutkasto i priznajem vrlo ukusno čudo, ni
slučajno. Onako, izdaleka, pitam kako se pravi i kompjuterski
ubacujem podatke u mozak. Peče se paprika, ljušti i ukuva sa
uljem dok ne nestane voda.
To je lako. Kupim ja tu papriku, ispečem malo nju, više svoje
prste. Oljuštim sve crno, a bilo ga je poprilično i počnem kuhati.
Sat, dva, tri, voda izvire iz one smese kao da je u šerpi
gejzer. Prska okolo, zid liči na mural nekog slikara budućnosti.
7kg paprike se stislo taman za jednu majušnu teglicu.
Za ručak iznesem slavodobitno ajvar na sto. Probam jednu žličicu,
paše uz pečenje. Tako, malo po malo, skoro svaki dan liznem tog
ajvara. Susjeda mi negde posle Božića kaže da oni već sve
pojeli, a ja se čudim, meni trajala do Uskrsa jedna tegla, a svaki
dan jeli… Posle shvatim, ne pravi se tako ajvar.
Sad više ne pitam nego gledam.
Posle nekoliko godina rešim da se upišem u te ajvaruše. Prvo sam danima obilazila paprike, crvene, jedre, ravne.
Kupujem.
Pečem satima, smučio mi se život. Kažu mora se raditi s
ljubavlju. Pokušavam se zaljubiti u paprike, napinjem iz petnih
žila. Gledam ih zavodljivo kroz trepavice, osmehujem se, uvlačim
stomak, a isturim prsa, zabacujem kosu, zavodim ih na sve načine.
One me gledaju kao krava mrtvo tele, ne raguju, a i ja nikako da
se zaljubim u tu gomilu crvenog užasa koja pravi haos u
kuhinji.
Teram dalje.
Ma dostičiću vrhunac kulinarstva, napraviću ja tebe. Gledam ih neprijateljski. Nećeš milom, biće silom.
Sve to treba staviti poklopljeno u neku šerpetinu da prenoći.
Naravno, nemam tako veliku, pa trpam u male, sve koje imam. Dva
dana jedem suhu hranu ili iz zamrzivača.
Ono crvenio čudo se sleglo.
Sad ga cedim.
Ni za to nemam dovoljno sudova. Probala na vešalice od kaputa,
spada paprika. Probala sa cediljkama za testeninu, čaj, male,
proćiće zima dok se ocedi. U zlo doba ocedi se…
Kuhanje.
Što ću, kupim šerpetinu za kuhanje. Kuham, sat, dva, mešam, opet kuham, mešam kuham, mešam. Najzad gotovo.
Ponosno trpam u tegle i u špajz.
Kad smo počeli jesti, jedna tegla jedan dan… i ode zimnica dok si trepnuo.
Ako je nekome dosadno, ne zna kako bi se zabavio, ili misli da su mu sve ladje potonule, neka krene na novu Slaviju.
Novotarije vežbaju mozak i treba uvek nešto novo učiti.
Time se bavio projektor saobraćaja, jer ko autom udje u prvi krug ne može iz njega više izaći... prednost imaju oni koji dolaze spolja. Ne, nije bojte se, nije ovo Danteov pakleni krug, manje ih je.
Fontani nećete prići, šta vi zamišljate, kvariti tu lepotu oko koje je iskopan jarak kao oko srednjevekovnih dvoraca.
Opšte poznata stvar je da pešaci prave gužvu gde god se pojave. Najbolje bi bilo iskoreniti taj soj, ali tvrdoglavo neki neće da kupe najnovije modele automobila koji im se izdašno nude po sajmovima, a gundjaju i na prevoz busom, pa idu pešice. E, neće više. Preko Slavije nije planirano da se pešači. Nigde prelaza ni zebre. I sve je mnogo bolje.
Razgledanje Slavije uvrstiti u turističke ponude Beograda, pod hitno. Lepo turistički autobus uskoči na prvi krug, iz fontane pevica svira hitove, a prska vodica da rashladi usijane glave.
Nije šo je naše, pa da se hvalim, ali tako nešto nema nigde u svetu!
Put može biti kratak.
Poneki je i dug.
Prav, ili pun serpentina, put je samo put do cilja, i svaki počinje samo jednim korakom...
« | Septembar 2023 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |